Jesienne wypieki

W październiku 2019 roku Oddział Przedszkolny ze Szkoły Podstawowej im.  Królowej Jadwigi w Wałdowie brał udział w dwóch zajęciach kulinarnych, by promować zdrowe odżywianie się.

Jesień jest czasem,  kiedy w polskich sadach dojrzewają piękne, smaczne  jabłka, więc na pierwszym zajęciu   przedszkolacy wykonali  ciasto z jabłkami,     kruszonką     i  polewą cytrynową.  Podczas pracy dzieci były szczęśliwe i zadowolone, przesypywały produkty, smarowały formę, kroiły i układały  jabłka. Ciasto pięknie się upiekło  i wszystkim bardzo smakowało.

Dzieci nabrały wiatru w żagle i za kilka dni zabrały się do pieczenia chleba.   Z zapałem  wcieliły się w role piekarzy, a sala klasowa  zamieniła się w piekarnię. Nie trzeba było dzieci zachęcać do aktywności,  do poznawania składników  i etapów powstania chleba, tylko w sposób naturalny zaciekawione, wąchały, przesypywały produkty  do miski,  ugniatały, wyrabiały ciasto, delikatnie dotykały i obserwowały jak szybko rośnie. Chlebki wyłożone w foremkach posypywały makiem  i dzieliły się swoimi spostrzeżeniami. Na koniec odbyła się degustacja upieczonego wspólnymi siłami chleba pszenno-żytniego z ziarenkami dyni i słonecznika. Dzieci ze smakiem jadły grube kromki chleba z serem, wędliną, ogórkiem i papryką,  a zapach pieczonego chleba unosił się wokoło.  

Przedszkolacy   przekonali się o tym, że należy właściwie odżywiać się, a  zajęcia kulinarne  mogą  być  przyjemne i proste w wykonaniu.

Wychowawczyni E. Kaleśników