Jesienne wypieki
W październiku 2019 roku Oddział Przedszkolny ze Szkoły Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Wałdowie brał udział w dwóch zajęciach kulinarnych, by promować zdrowe odżywianie się.
Jesień jest czasem, kiedy w polskich sadach dojrzewają piękne, smaczne jabłka, więc na pierwszym zajęciu przedszkolacy wykonali ciasto z jabłkami, kruszonką i polewą cytrynową. Podczas pracy dzieci były szczęśliwe i zadowolone, przesypywały produkty, smarowały formę, kroiły i układały jabłka. Ciasto pięknie się upiekło i wszystkim bardzo smakowało.
Dzieci nabrały wiatru w żagle i za kilka dni zabrały się do pieczenia chleba. Z zapałem wcieliły się w role piekarzy, a sala klasowa zamieniła się w piekarnię. Nie trzeba było dzieci zachęcać do aktywności, do poznawania składników i etapów powstania chleba, tylko w sposób naturalny zaciekawione, wąchały, przesypywały produkty do miski, ugniatały, wyrabiały ciasto, delikatnie dotykały i obserwowały jak szybko rośnie. Chlebki wyłożone w foremkach posypywały makiem i dzieliły się swoimi spostrzeżeniami. Na koniec odbyła się degustacja upieczonego wspólnymi siłami chleba pszenno-żytniego z ziarenkami dyni i słonecznika. Dzieci ze smakiem jadły grube kromki chleba z serem, wędliną, ogórkiem i papryką, a zapach pieczonego chleba unosił się wokoło.
Przedszkolacy przekonali się o tym, że należy właściwie odżywiać się, a zajęcia kulinarne mogą być przyjemne i proste w wykonaniu.
Wychowawczyni E. Kaleśników