Czy tłuszcz jest zdrowy, czy należy go unikać?
Dzieci szybko rozpoznały w miseczkach olej i wodę oraz podały wiele sposobów zastosowań oleju. Zdajemy już sobie sprawę z tego, że tłuszcz jest źródłem energii i niektórych witamin, ale jego zbyt duża ilość w organizmie może być dla nas szkodliwa.
Sprawnie wykonaliśmy ćwiczenie pierwsze, w którym podzieliliśmy zgromadzone tłuszcze na roślinne i zwierzęce.
Czy w nasionach jest tłuszcz? Wykonaliśmy doświadczenie, które potwierdziło nasze przypuszczenia. Złożyliśmy kilka białych, czystych kartek na połowę. Do każdej z nich włożyliśmy kilka nasion różnych gatunków roślin oleistych: słonecznika, dyni, rzepaku i lnu. Następnie rozgniataliśmy te nasiona za pomocą butelki, którymi rolowaliśmy nasiona. Wszystkie 4 kartki miały plamy, które nie chciały wyschnąć. Okazało się, że to tłuszcz.
Po obejrzeniu ilustracji z tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi udało nam się dojść do wniosku, że tłuszcze roślinne są zdrowsze niż zwierzęce, ale nie należy ich spożywać w nadmiarze.
Przystąpiliśmy do czytania ze zrozumieniem, czyli do ćwiczenia nr 2. Dowiedzieliśmy się z niego, że tłuszcz to źródło witamin i energii, niewykorzystana energia zamienia się w tłuszcz i odkłada się w tkance tłuszczowej oraz, że dieta zawierająca zbyt dużą ilość tłuszczów może doprowadzić do otyłości.
Następnie 4 zespoły wykonały 4 plakaty: tłuszcze roślinne i zwierzęce, posiłki zawierające tłuszcze w odpowiedniej ilości, ryzyko spożywania nadmiernej ilości tłuszczów, sposoby na spalanie tłuszczów.
Bardzo lubimy spalać tłuszcz, więc na lekcjach wych. fiz. intensywnie ćwiczymy: biegamy, skaczemy, kozłujemy piłki, wykonujemy przeskoki zawrotne, slalomy, urządzamy wyścigi rzędów lub gramy w gry drużynowe.
Najwięcej przyjemności sprawia nam przygotowywanie posiłków. Dzisiejsza pasta ze słonecznika i pietruszki wszystkim przypadła do gustu. Podana na waflach Kupiec była świetną przekąską między lekcjami. Bardzo smakowały nam również same ziarna słonecznika.
Drugą potrawą były kanapki z awokado. Najpierw wafle Kupiec pokropiliśmy prawdziwą oliwą z oliwek, a później układaliśmy na nich awokado i pomidory. Kanapki dekorowaliśmy sezamem oraz solą i pieprzem. Przygotowywaliśmy je tak długo, aż wszystkie produkty się skończyły.
Szkoda, że to już ostatnia nasza przygoda z programem zdrowe-nietrudne.
Program dostępny na www.zdrowenietrudne.pl
B. Kurzyńska